Много бих искала да изясня какво е Таро, като правя уточнение, че това е моя концепция и мое разбиране.
Таро е инструмент. Инструмент, чрез който можем да надникем в себе си, в нечия енергия и да изведем информация, която да ни бъде полезна. Така, както един музикант изкарва звук от своята цигулка. Как свири този музикант, каква музика излиза от инструмента, зависи от неговия опит, умения, дарба, знания. Цигулката си е просто цигулка. Парче дърво. Ако не можеш да свириш, няма да изведеш никакъв звук или ще излиза такъв, който ще дразни ухото.

На една и съща цигулка могат да свирят двама различни цигуларя и всеки от тях ще придава различна форма на музиката.

Така е и с Таро. Таро картите са просто карти. Хартия с рисунки. Двама души могат да използват едни и същи карти, но информацията, която извличат, да се различава.

Това е така, защото те имат различен опит, знания, мъдрост, лични преживявания и разбирания. На база на тях, всеки един от двамата, ще предаде своето виждане за информацията, която получава чрез картите. 

Не картите правят четенето, а тълкувателят!

Ето защо е важно да се обръщаш към такъв човек, който да има сходства с теб. Този, с чиято вибрация ти резонираш.

Нека дам пример с общите четения, които правя в You Tube канала ми! Едни хора разбират изцяло какво говоря, какво предавам като послания. Разпознават себе си, личната си история и намират по нещо полезно, което да им помогне, да ги насочи. 

Други не разбират нищо и си казват :" Това не струва." 

Не е така. 

Информацията е ценна за тези, за които е предназначена. Посланието има стойност за тези, с които е във вибрационен резонанс. За другите просто няма сходство, не е за тях. Това не я прави грешна, глупава, незначителна. Прави я просто не за тях! Все едно голям човек да влезе в магазин за детски дрехи, да иска да се напъха в тях и като не успее, да каже, че продукцията не струва. Дрехите са прекрасни за правилните хора. За другите са просто неточни!

......................................................................................................................................

Друго важно уточнение, което държа да направя- този, който чете енергията с помощта на Таро, не е гледачка, ясновидец, врачка! Може да има такива, които са и използват Таро в допълнение на тези си способности. Но генерално не е коректно да се приема, че всеки, който борави с карти Таро, е гледачка!

За себе си мога да кажа, че се определям като таролог. Ако използвам английския термин-Tarot advisor (Таро съветник). 

Защо съветник ли? 

Защото в моите четения винаги се стремя не просто да разчета енергията и да предам посланията, но и да дам напътствия, указания, да насоча човек какво е коректно за него да прави или да не прави. Предлагам посоки и съветвам, но не задължавам никого да следва тези съвети. Това е въпрос на свободна воля.

Определенията "гледачка, ясновидка, врачка..." не припознавам като подходящи за мен, затова моля, не ме приемайте по този начин!

........................................................................................................................................

Тарологът, ако прецени, може изобщо да не даде информация за бъдещето.

Защо ли? Защото може не това да му е силата- да предрича бъдещето. Може да не се чувства комфортно да бъде в ролята на ясновидец. Концепцията, че Таро предсказва бъдещето, е неточна/ непълна. 

Разбира се, че тарологът, с помощта на картите,  може да посочи какво те очаква, какво може да се случи в живота ти, НО именно тук е разковничето- какво може да се случи, а не какво ще се случи! Когато се правят предсказания за бъдещи събития, хората приемат, че те са вече предначертани и контролът над тези събития е извън тях. Затова те просто ще стоят и ще чакат да им се случат. Това означава, че се отказват от личната си сила и оставят външни такива да определят съдбата им.

Таро дава нещо много ценно- връща ти силата, твоята дарба да създаваш бъдещето си. Получаваш насоки, за да проявиш бъдещето си такова, каквото желаеш. А ако има събития, които са неприятни и потенциално възможни да ти се случат, то да знаеш как да преминеш през тях по най-коректния, за теб, начин.

..........................................................................................................................................

Таролог и астролог са различни неща. Тарологът чете енергия. Астрологът разчита информация, която е свързана с планети, транзити, слънце, луна и т.н.

Астрологът използва натална карта (рождена карта). Тарологът използва Таро карти.

Не отиваш при астролог, казвайки му:" Хайде да ми гледаш!" Не очакваш от него, че ще разгадае цялото ти бъдеще. Отиваш при него, за да те консултира и да ти каже как планетарните аспекти могат да повлияят на живота ти, какво е добре да имаш предвид, движейки се по пътя си.

По същия начин е и с Таро. 

Тарологът ти дава информация каква е енергията около теб. На тази база прогнозира какво може да се случи. Бъдещето, което показва Таро, е потенциал, не гаранция! 

Един специалист по здравословно хранене и тренировки може да ти изготви режим, да ти каже какво е възможно да постигнеш с този режим, тръгвайки от сегашната ти база. Но ти си този, който да следва програмата, за да постигне резултатите. Ако мързелуваш и се храниш безразборно, успехът ти ще остане просто утопия. 

Това прави ли режима на специалиста грешен, неточен, лъжа?

Един таролог посочва какво би могло да ти се случи, вземайки предвид енергията, която е налична към настоящия момент. Ако ти не следваш насоките, съветите, не положиш усилията, не инвестираш от себе си в процеса, то потенциалът ти ще си остане именно това- потенциал, а не реалност!

Какво правиш ти с посланията, които получаваш, решаваш ти!

Нито тарологът, нито картите, създават твоето бъдеще. За него си отговорен само ти. Таро може да те насочи, да ти помогне да се справиш по-добре в определени ситуации, да ти даде яснота за това как е най-подходящо да постъпиш, НО няма да върви пътя вместо теб!

Твоите възприятия, вярвания, решения, действия, създават реалността ти. 

Изборът за това кой да бъдеш, е само твой!